środa, 4 lipca 2012

Eliksiry młodości

Olej arganowy to „płynne złoto” z Maroka. Pozyskuje się go z owoców drzewa arganowego (Argania Spinosa), zwanego drzewem żelaznym, a przez Berberów, rdzenną ludność Maroka, drzewem życia. Czerwona herbata pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Początkowo napój ten zarezerwowany był tylko dla cesarza. Zwykli obywatele picie czerwonej herbaty mogli zostać bardzo surowo ukarani. Herbata ta często nazywana jest "zabójcą tłuszczu". Dzięki regularnemu jej spożywaniu wpływa na spadek masy ciała. Dziś oba te produkty znane są i cenione na całym świecie. 
Adam’s Fitness Food to marka żywności o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i wysokobiałkowej. Firma, ta, której misją jest promowanie żywności najwyższej jakości, uprawianej i tworzonej w sposób naturalny i ekologiczny zajmuje się również dystrybucją ekologicznych olejów arganowych: spożywczych i kosmetycznych.
Zamówienia-telefonicznie (tel.kom. 694 726 298) lub mailowo (lucynagolda@op.pl).

Drzewo arganowe to drzewo endemiczne. Występuje tylko w jednym miejscu na świecie, w południowo-zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku. Jest wpisane na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Doskonale radzi sobie z ciężkimi warunkami: znosi temperatury do 50oC, a w poszukiwaniu wody gruntowej korzenie arganii wrastają nawet 30 metrów w głąb ziemi. Jest rośliną wiecznie zieloną. Może stracić liście tylko podczas długotrwałej suszy. Żyje od 125 do 450 lat.
Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat. Są żółte, przypominają spiczastą oliwkę lub śliwkę. Z zewnątrz są pokryte gorzką skórką. która otacza słodko pachnący, ale nieprzyjemny w smaku miąższ. Wewnątrz są orzechy, niemal 3-krotnie większe i 16-krotnie twardsze od orzechów laskowych. W nich zaś są nasiona mniejsze od ziarna słonecznika.
Ze względu na równowagę nienasyconych kwasów tłuszczowych i zawartość wielu drogocennych składników wpływ oleju arganowego na nasz organizm jest wszechstronny. Jest bogaty w witaminę E (670 mg/kg), której ma dwukrotnie więcej niż oliwa z oliwek (320 mg/kg). To jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejów w świecie. Do uzyskania 1 litra OLEJU potrzeba aż 30 kg owoców (roczny plon z 6-7 drzew) i 1 dnia pracy!
Naturalny olej otrzymywany jest wyłącznie z nie obrabianych chemicznie, świeżych orzechów. Wyciskaniem zajmują się tylko kobiety. Oddzieloną owocnię przeznacza się na paszę, a twarde orzechy miażdży przy użyciu żaren. Jądra nasienne są mielone. Aby uzyskać charakterystyczny orzechowy smak i zapach praży się je. Po zmieszaniu z letnią wodą brunatna masa jest ugniatana w kamiennych żarnach. Wyciskaną emulsję zlewa się i filtruje. W celu konserwacji dodaje się sól. Tak pozyskany olej może być przechowywany nie dłużej niż 3-6 miesięcy. Termin przydatności do spożycia udało się zwiększyć do 2 lat zastępując tradycyjne metody zmechanizowanym procesem. Jeden z elementów procesu pozostał niezmieniony-kobiety nadal, jak przed wiekami, ręcznie miażdżą pestki. Jak dotąd nie udało się znaleźć urządzenia, które dorównywałoby sprawności ich rąk.
Składniki:
· 80% jedno-i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega 6 i Omega 9) w tym: kwas oleinowy (45%) kwas linolowy (35% -witamina F),
· 50% witamina E (tokoferole) -główny antyoksydant, dostarcza składniki odżywcze do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem,
· polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwrodnikowym,
· sterole: schottenol-działa naprawczo i regenerująco, spinasterol-sprzyja gojeniu,
· związki fenolowe (kwas ferulowy i wanilinowy),
· skwalan -składnik ludzkiego sebum (10%), ma bardzo silne właściwości regeneracyjne i nawilżające, uszczelnia przestrzenie międzykomórkowe (odbudowuje płaszcz lipidowy), zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z naskórka, przedłuża działanie witamin A i E oraz koenzymu Q10,
· karotenoidy (ksantofile) -naturalne przeciwutleniacze, główne dietetyczne źródło witaminy A.
Właściwości:
· obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi,
· zapobiega miażdżycy i zawałom, poprawia krążenie,
· wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem -wpływa pozytywnie na krzepliwość krwi,
· działa immunostymulująco, przeciwzapalnie, podnosi odporność na zakażenia,
· chroni tkankę łączną,
· pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania,
· łagodzi bóle stawów, objawy trądziku i alergii,
· chroni komórki przed utleniaczami,
· doskonale radzi sobie z suchością, szorstkością i łuszczeniem się skóry,
· zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory piersi, skóry, prostaty, Alzheimera i Parkinsona.
 BIO Olej Arganowy spożywczy
Jest tłoczony z uprażonych orzechów, co poprawia jego walory smakowe. Ma subtelny zapach i aromat. Stanowi doskonały dressing do sałatek, marynatę do mięs, dodatek do sosów, potraw z ryb i mięs.
Przez kucharzy nazywany jest "truflami” lub "kawiorem" wśród olejów. Zaleca się spożywać olej na zimno i nie używać do smażenia. Najlepiej dodać do potraw pod koniec ich przygotowania, bezpośrednio przed podaniem, tak, aby nie stracił swoich naturalnych właściwości.
W celach zdrowotnych można przyjmować profilaktycznie:
3 x dziennie po 1 łyżeczce przed posiłkami.
Obniża poziom szkodliwego cholesterolu, poprawia krążenie i wzmacnia system odpornościowy.
BIO Olej Arganowy kosmetyczny
Jest nieocenionym składnikiem kosmetyków. Dzięki dużej zawartości tokoferoli, czyli witaminy E (w tym Beta, Gamma-Delta), chroniących nasz organizm przed starzeniem się i niezwykle skutecznych w walce z utleniaczami, zwany jest ELIKSIREM MŁODOŚCI!
Tłoczony na zimno z nie prażonych owoców. Ma jaśniejszy kolor niż olej spożywczy i nie pachnie orzeszkami! Nie zatyka porów skóry, jest bardzo łatwo wchłaniany przez naskórek. Nie pozostawia tłustych śladów na ciele. Jest znakomitym olejkiem do opalania i balsamem po opalaniu!
Wartość odżywcza                                             100 g
Wartość kaloryczna                                         2270 kJ / 805 kcal
Tłuszcze                                                             91 g
Kwasy tłuszczowe nasycone                              18 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone                40 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone                33 g
Witamina E                                                         50 g

 
pojemność: 100 ml i 30 ml
Właściwości:
· chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
· redukuje zmarszczki przez odbudowę warstwy hydrolipidowej,
· dogłębnie nawilża, ujędrnia i napina skórę,
· przyśpiesza gojenie ran, pęknięć skóry, rozstępów, blizn -przybierają naturalny kolor i spłycają się, poparzeń (w tym słonecznych),
· chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych: słońcem, wiatrem, zimnem, stresem,
· pomaga w leczeniu reumatyzmu,
· doskonały do masażu rozluźniającego spięte i bolące mięśnie, rozgrzewającego zziębnięte kończyny: stopy i ręce,
· nawilża suche i zniszczone włosy oraz suchą skórę głowy, zapobiega wypadaniu i rozdwajaniu się włosów,
· wspomaga regulację pracy gruczołów łojowych -skuteczny w walce z trądzikiem i tłustą cerą,
· wzmacnia kruche i rozdwajające się paznokcie,
· skuteczny w walce z łuszczycą, egzemą, NEurodermitis (AZS), cellulitem.

 
 Czerwona Herbata
·       -wspomaga zdrowe odżywianie.
·       -ma właściwości odchudzające.
·       -uzupełnia codzienną dietę w substancje stabilizujące poziom glukozy we krwi.
·       -spowalnia działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w organizmie, dzięki którym część węglowodanów, przechodząc przez jelita, pozostaje niestrawiona i wydalona. Prowadzi to do ograniczenia wchłaniania glukozy i uzyskania niższego poziomu cukru we krwi.

Skład:
· 25% morwa biała-zmniejsza wchłanianie glukozy; reguluje poziom cukru; wpływa na skórę -m.in. likwiduje przebarwienia; działa przeciwzapalnie i łagodzi podrażnienia; zawiera hormon wzrostu,
· 15% aronia-bogate źródło związków antyoksydacyjnych, regulujących poziom cholesterolu we krwi i nadciśnienia tętniczego -chroni przed chorobami serca i miażdżycą; zawiera antocyjany -związki zwalczające wolne rodniki chroniące przed nowotworami oraz wiele ważnych witamin: A, C, E, P, biopierwiastków, błonnik i pektyny, dzięki czemu usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami; ma właściwości podobne do czerwonego wina (typu Cabernet) czyli działa przeciwkrwotocznie i uspokajająco, wzmacnia odporność i zapobiega przeziębieniom,
· 15% łuska gryki -zawiera składniki mineralne: fosfor, potas, magnez, miedź, mangan i witaminy z grupy B, flawonoidy: rutyna, soritexin, tanina,
· 15% hibiskus,
· 10% bez czarny,
· 5% owocnia fasoli,
· 5% dzika róża,
· 5% herbata zielona,
· 5% żurawina.
Opakowanie zawiera 20 saszetek po 2,5 g.
"Polecam szczególnie tę herbatkę z uwagi na doskonale dobrane składniki i wyjątkowo korzystne działanie morwy, stabilizujące cukier, cholesterol i trójglicerydy".
lek. med. Ewa Bednarczyk-Witoszek
Jedna torebka wystarcza na przygotowanie od 250 do 400 ml herbaty. Torebkę można zostawić w kubku! Zachowuje walory smakowe także na zimno.
Dane kontaktowe:
Lucyna Gołda
Kraków
tel. kom. 694 726 298
adres e-mail: lucynagolda@op.pl
Zdjęcia: Maya M. Kowalczyk (Maroko), Adam's Fitness Food

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz